چطور برنامه نویسی را شروع کنیم؟
زمان مورد نیاز برای مطالعه : 7 دقیقهیکی از شغل های پردرآمد دنیا، برنامه نویسی است. اما سوالی که اینجا مطرح می شود، این است که چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟ برای شروع برنامه نویسی از چه زبانی شروع کنیم ؟ مقدمه شروع برنامه نویسی چیست؟ در ادامه ۰ تا ۱۰۰ شروع برنامه نویسی را به شما خواهیم گفت.
چطور برنامه نویسی را شروع کنیم؟
برای شروع برنامه نویسی ابتدا باید به سوالات زیر پاسخ بدهید:
- ویژگی و کاربرد زبان های مختلف چیست؟
- برای چه پلتفرمی برنامه نویسی کنیم؟
- به چه شغلی علاقه دارم؟
- درآمد حاصل از این زبان برنامه نویسی چقدر است؟
- آیا زبانی که انتخاب کرده ام در حال حاضر بازار کار دارد؟
- آینده زبانی که انتخاب کرده ایم، چگونه است؟
پس از آنکه به این سوالات پاسخ دادید، باید اطلاعات بیشتری را در مورد برنامه نویسی کسب کنید.
برنامه نویسی سطح بالا و سطح پایین چیست؟
منظور از سطح بالا یا پایین بودن زبان برنامه نویسی، میزان نزدیک بودن آن به زبان انسان است. به طور کلی زبان کامپیوتر صفر و یک است؛ اگر بخواهید به این طریق برنامه نویسی کنید، در نهایت خسته خواهید شد.
به همین دلیل زبان های برنامه نویسی اختراع شد تا جایگزین صفر و یک باشد. زبان اسمبلی نزدیکترین زبان به صفر و یک است به همین دلیل به آن زبان سطح پایین گفته می شود.
هر چه زبان برنامه نویسی به زبان انسان نزدیکتر باشد، سطح آن بالاتر نیز خواهد بود. باید این نکته را بدانید که سطح بالا یا پایین بودن یک زبان به معنای ضعیف یا قوی بودن آن زبان نیست.
زبان های سطح پایین بدون نیاز به کامپایلر اجرا می شوند به همین دلیل بهترین گزینه برای برنامه نویسی سخت افزار یا سیستم عامل است. برخلاف زبان های سطح پایین، کار کردن با زبان های سطح بالا مانند جاوا، سی شارپ و PHP بسیار راحت است.
انواع پلتفرم های برنامه نویسی
منظور از پلتفرم، بستری است که در آن یک نرم افزار می تواند اجرا شود. به مجموعه سخت افزارهایی مثل موبایل، کامپیوتر، کنسول ها و … پلتفرم گفته می شود. برنامه نویسی بر اساس نوع پلتفرم آن به دسته های زیر تقسیم می شود:
برنامه نویسی برای موبایل
برنامه نویسی موبایل به دو دسته برنامه نویسی برای اندروید و IOS تقسیم می شود. شما می توانید برای نوشتن اپلکیشن های اندروید از زبان های جاوا، سی شارپ، کاتلین، سی پلاس پلاس و … استفاده کنید. البته برنامه نویسی موبایل با جاوا در حال حاضر مرسوم تر است.
اگر قصد یادگیری برنامه نویسی برای اندروید را دارید، می توانید در دوره آموزشی رایگان ما شرکت کرده و اطلاعات اولیه در این باره را کسب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به صفحه ” دوره نقطه صفر اندروید ” مراجعه کنید.
علاوه بر این به سبب محبوبیت این زبان برنامه نویسی و اپلیکیشن های موبایل در بین مردم، دوره کاملی را برای شما آماده کرده ایم که در آن می توانید به صورت پروژه محور، برنامه نویسی اندروید را یاد بگیرید. برای خرید این دوره به صفحه ” دوره یاقوت اندروید ” مراجعه کنید.
برای برنامه نویسی IOS نیز می توانید از زبان های swift و objective c استفاده کنید.
برنامه نویسی وب
برنامه نویسی وب به دو دسته برنامه نویس سمت کاربر یا client و برنامه نویسی سمت سرور یا server site تقسیم می شود.
منظور از برنامه نویسی سمت کاربر، برنامه هایی است که به صورت مستقیم روی کامپیوتر کاربر اجرا می شود. اما برنامه های سمت سرور، روی کامپیوتر سرور اجرا شده و نتیجه به کاربر نشان داده می شود.
اگر قصد یادگیری برنامه نویسی وب را دارید، ابتدا باید بدانید که برای کاربر برنامه مینویسید یا سرور؛ اما به طور کلی برای یادگیری هر دو زبان برنامه نویسی لازم است که CSS و Html را به خوبی یاد بگیرید.
بهرین زبان های برنامه نویسی سمت کاربر را می توان جاوا اسکریپت دانست. برای برنامه نویسی سمت سرور نیز زبان های PHP، جاوا اسکریپت، روبی و … را پیشنهاد می کنیم.
برنامه نویسی دسکتاپ
منظور از برنامه نویسی دسکتاپ، نوشتن نرم افزارهایی برای ویندوز و مکینتاش است. برای برنامه نویسی دسکتاپ می توانید از زبان های جاوا، سی شارپ، پایتون و … استفاده کنید.
چطور برنامه نویسی را یاد بگیریم؟
روش های مختلفی برای یادگیری برنامه نویسی وجود دارد که در ادامه آنها را به شما معرفی خواهیم کرد:
استفاده از کتاب برای شروع برنامه نویسی
کتاب های زیادی برای شروع برنامه نویسی وجود دارد؛ شما باید با توجه به زبانی که می خواهید آن را یاد بگیرید، بهترین کتاب را انتخاب کنید. برای انتخاب کتاب برای شروع برنامه نویسی، به نکات زیر توجه کنید:
- کتاب های سرشناس با نویسنده های مشهور را بخوانید
- کتاب و محتویات آن بروز و طبق آخرین تغییرات باشد
- تمرینات در سطح های مختلفی پایان هر بخش وجود داشته باشد
- بهتر است کتاب به صورت ورک شاپ باشد
البته به این نکته توجه کنید، در صورتی که می خواهید با کمک کتاب برنامه نویسی را یاد بگیرید، بهتر است از یک فرد با تجربه در این حوزه نیز کمک بگیرید. چرا که گاهی کتاب به تنهایی پاسخگوی شما نخواهد بود. علاوه بر این عضویت در انجمن های مختلف برنامه نویسی، گروه های اجتماع برنامه نویس ها و … نیز می تواند به شما کمک زیادی کند.
استفاده از سایت های آموزش برنامه نویسی
سایت های آموزشی زیادی در حال حاضر اقدام به آموزش زبان های مختلف برنامه نویسی کرده اند. برخی از این سایت ها مطالب را به صورت متنی و برخی به صورت دوره ای و با ویدیو در اختیار شما قرار می دهند. اصولا دوره های برنامه نویسی رایگان نبوده و باید هزینه ای را پرداخت کنید.
از بهترین سایت های آموزش برنامه نویسی می توان به سایت های زیر اشاره کرد:
- w3schools.com آموزش برنامه نویسی با ساده ترین تکنیک ها با امکان تمرین و تست
- html.ir برای آموزش گام به گام html
- codeavengers.com آموزش رایگان و آنلاین برنامه نویسی
شرکت در کلاس های حضوری برنامه نویسی
یکی دیگر از روش های شروع برنامه نویسی، شرکت در کلاس های مختلف است. آموزشگاه های زیادی اقدام به آموزش انواع زبان برنامه نویسی کرده اند. برخی از این آموزشگاه ها مدرک معتبر نیز ارائه می کنند که بهتر است برای یادگیری برنامه نویسی به آنها مراجعه کنید.
سوالات متداول شروع برنامه نویسی
آموزش برنامه نویسی چقدر زمان می برد؟
پاسخ این سوال به موارد زیادی از جمله نوع زبان برنامه نویسی، توانایی و استعداد خودتان، مدت زمانی که برای یادگیری میگذارید، بستگی دارد. البته به طور کلی ۳ تا ۶ تمرین و یادگیری مداوم لازم است تا در یک زبان حرفه ای شوید.
آیا یادگیری چندین زبان به صورت همزمان درست است؟
اگر تازه کار هستید، یادگیری چندین زبان به صورت همزمان پیشنهاد نمی شود. این کار می تواند شما را به سرعت از برنامه نویسی خسته کند. بهتر است ابتدا یک زبان را به خوبی یاد بگیرید، پس از آنکه در آن مسلط شدید، می توانید برای یادگیری زبان های دیگر نیز اقدام کنید.
آیا مدرک برنامه نویسی لازم است؟
اصولا در شغل های مانند برنامه نویسی، داشتن مدرک الزامی نیست. برای شرکت های برنامه نویسی مهارت و دانش شما مهم است، نه مدرک برنامه نویسی. اگر به عنوان یک برنامه نویس می خواهید در شرکتی استخدام شوید، باید نمونه کار و مهارتتان را عرضه کنید.
در حوزه برنامه نویسی به صورت شخصی کار کنیم یا استخدام شویم؟
اصولا افرادی که در زمینه برنامه نویسی فعالیت می کنند، به دنبال شرکت هایی هستند که حقوق بسیار خوب بدهند. اما اغلب شرکت های برنامه نویس به افراد تازه کار حقوق بالایی نمی دهند. به همین دلیل در ابتدای کار بهتر است که به صورت شخصی کار کنید.
پس از آنکه به اندازه کافی تجربه کسب کردید و رزومه مناسبی را آماده کردید، برای استخدام در شرکت ها اقدام کنید. البته مزیت شغل برنامه نویسی نسبت به سایر شغل ها این است که شما می توانید در کنار کار در شرکت ها، به صورت شخصی نیز پروژه قبول کنید.